Žmonės klysta dėl dokumentų vertimo

Kaip sako dokumentų vertėja Eglė, žmonės dažnai tiesiog nesupranta, kaip mes iš tiesų sunkiai dirbame, kai verčiame dokumentus. Jiems dažniausiai atrodo, kad tai pats lengviausias, koks tik gali būti, darbas. Jie net įžvelgia tame pelno planą. Kalbamės su Egle ir prašome, kad ji mums papasakotų, kaip iš tiesų vyksta dokumentų vertimo paslaugos.

Egle, kame tas žmonių nesupratimas, ko jie nesupranta apie dokumentų vertimą?

Verčiame dokumentusLabai dažnai susiduriu su požiūriu, kad tai, jog mes verčiame dokumentus, yra, liaudiškai sakant, „chaltūra“. Kad labai lengva juos versti, nes viskas visada eina pagal tą patį šabloną. Ir jie nesupranta, kodėl tas pats ženklų skaičius, kai jis yra dokumente, yra brangesnis už kokio nors laisvo teksto vertimą. Iš tiesų, ta situacija turbūt tokia dėl to, kad jie nesuvokia atsakomybės ir kruopštumo. Kai tu verti visą tekstą, tai laisvai galvoji apie jo turinį ir jį nori perteikti, pritaikant savo žinias ir stiliaus pojūtį, naudojant kalbą kaip kūrybingą priemonę. O tada, kai verčiame dokumentus, vyksta jau kitoks darbas. Tada tai, ką iš tiesų darai, tai be galo atsakingai kaip detektyvas ieškai toje šalyje esančio termino atitikmens. Ir toli gražu taip nėra, kad būtų visada tie patys standartai ir kažkokie šablonai. Visą laiką tenka ieškoti kažkokių terminų ir aiškintis, ką jie tiksliai reiškia, ir kaip jie tiksliai rašomi toje teisinėje sistemoje. Ar įsivaizduojate, kas būtų, jeigu suklysčiau kokį nors esminį terminą? Gal žmogui tas dokumentas nebegaliotų, nors būtų labai svarbus. Taip pat reikia ir kruopščiai perrašinėti skaičius, jeigu tai toks dokumentas kaip koks nors atestatas. Klientas negalvoja, kad tam reikia darbo taip pat, jis tik mato, kiek žodžių išversta.

Toliau skaityti „Žmonės klysta dėl dokumentų vertimo”

Vestuvių fotografai pasirūpins, kad liktų geriausi prisiminimai

Tiktai tikri vestuvių fotografai žino, kaip svarbu yra kiekvienam žmogui atrodyti patraukliai. Visi nuotraukose nori būtipatys gražiausi. Paprašėme profesionalių vestuvių fotografų, kad jie duotų savo patarimus, kaip fotografuoti per vestuves ir kaip padaryti, kad vestuvinės nuotraukos būtų iš tiesų sėkmingos.

Nufotografuokite visus svečius stambiu planu

Profesionalus vestuvių fotografasKad ir kaip mes galvotume, jog vestuvių fotografijoms labai svarbu dekoracijos, įdomi režisūra, patyrę vestuvių fotografai tvirtina, kad svarbiausia yra visai kas kita. Svarbiausia žmonėms, kad jie gražiai atrodytų nuotraukoje. Galite daryti genialią kompoziciją su originalia režisūra, bet jeigu žmonės sau neatrodys gražūs, tada jie sakys, kad ir nuotraukos yra blogos. Taip pat kiekvienas svečias turi rasti savo gražiąsias nuotraukas jūsų sukurtame albume. Turi matytis ir ypatingas žvilgsnis, ir visas jų grožis. Moterys dažniausiai skiria daug laiko ir pinigų tam, kad į vestuves ateitų gražiai padažytos, taip pat aprengtos, su stilingomis suknelėmis. Turite įvertinti ir tai, kad jų pastangos nenueitų perniek. Įamžinti po vieną ar kelis tikrai gerus kadrus, kur gražiai atrodo jų veidas ir plaukai, ir taip pat – kelias nuotraukas, kur matosi jų gražūs rūbai. Jeigu svečiai neras savo gražių nuotraukų albume, jie sakys, kad nuotraukos buvo blogos.

Padarykite kompleksines nuotraukas

Toliau skaityti „Vestuvių fotografai pasirūpins, kad liktų geriausi prisiminimai”

Žemės ūkis dabar ir prieš 100 metų

Kai tokios pažangios įmonės kaip Dotnuvos projektai nuolatos siūlo rinktis stulbinančiai gerą žemės ūkio techniką, belieka džiaugtis, jog gyvename šiais laikais. Laikais, kai nauji traktoriai lengvai it sviestą suaria žemę, kai puikios kūlimo, derliaus nuėmimo ir kitos mašinos padeda ūkio darbus paversti malonumu. Dotnuvos projektai – pavyzdys, kaip gali atrodyti šiuolaikiško ūkininko arsenalas. Tačiau tik tada, kai nauji traktoriai palyginami su senesne žemės ūkio technika, išryškėja jų privalumai. Taigi, kodėl ir kada mes taip mėgstame žemės ūkio techniką? Kokia ji buvo anksčiau, į kurią nesinorėtų sugrįžti?

Žemės įdirbimas

DotnuvaVisi galime įsivaizduoti, kad naujas žemės dirbimo ciklas prasideda pavasarį. Tuo metu važiuojant tarp miestų matome, kaip nauji traktoriai aria dirvas, o jiems iš paskos skrenda pulkai gandrų, lesančių ką tik į paviršių išverstus sliekus ir kitokias skanias žemės dovanas. Taigi, normalus ūkininkas šiais laikais turi bent vieną traktorių, skirtą arimui. Važinėti su traktoriumi netgi gali būti mažo berniuko svajonė. Juk traktorius toks lėtas, charakteringas ir stiprus, su juo važiuoji ir dirbi vienu metu. Kaip anksčiau atrodė žemės įdirbimas? Ne veltui Donelaitis taip aprašė pavasarį, kaip linksmą ir itin darbingą metą. Iš tiesų, juk kaip sunku dirbti žemę tada, kai tai darai paprastomispriemonėmis. Senais laikais žemės dirbimas buvo tikrai sukus ir daug jėgų reikalaujantis darbas, taigi, nereikia nustebti, kad ir dabar mes vis dar vengiame patys kasti kokią lysvę su šake ir kastuvu. O juk yra žmonių, kurie ne ūkininkai, bet tiesiog prie savo nedidelio namelio nori pasidaryti lysvę ridikėlių, salotų ir agurkų. Tada tenka visą dieną su kastuvu kasti tą mažą ruoželį žemės. Taip, kaip dirbdavo žmonės seniau. Ne be reikalo didžioji dalis visuomenės dirbdavo žemės ūkyje, tais laikais, kai techniką pakeisdavo žmogiškoji jėga. Aišku, padėdavo ir arkliai, mulai, žemės ūkyje vietoje traktorių įdarbinami gyvūnai.

Sėjimas

Toliau skaityti „Žemės ūkis dabar ir prieš 100 metų”