Ką reikia žinoti apie dygliuotas žiemines padangas, ir ar jos tinka Lietuvos orams?

Foto: Shutterstock.com

Artėjant žiemos sezonui yra pats laikas pagalvoti ir apie tinkamas žiemines padangas. Pasirinkimas yra gana platus, modelių taip pat netrūksta. Todėl šį kartą – apie dygliuotas žiemines padangas. Kada žieminės padangos su dygliais yra geras pasirinkimas, ir kokios yra sąlygos, kad būtų galima jas uždėti, – apie visa tai toliau!

Kas yra dygliuotos žieminės padangos?

Dygliai – tai nedideli metaliniai spygliai, integruoti į padangų gumą. Tokio padangų modifikavimo tikslas yra visai paprastas – suteikti geresnį ir saugesnį sukibimą su kelio danga žiemą, kai kelio paviršių padengia sniegas ir ledas. Kadangi dygliai yra nedideli ir smailūs, jie padeda išsaugoti automobilio stabilumą ir gebėjimą stabdyti net gana apledėjusiame kelyje.

Pagrindiniai dygliuotų žieminių padangų privalumai

  • Suteikia geresnį sukibimą su apsnigtu, padengtu suplūktu sniegu arba apledėjusiu keliu
  • Geresnis stabilumas
  • Tinka tiems, kurie žiemą dažnai važinėja kaimų arba miškų keliais
  • Ypač naudingos tada, jei kasdien tenka važinėti kalnuotomis vietovėmis, kurios žiemos metu būna rečiau valomos
  • Trumpesnis stabdymo kelias
  • Dygliuotos žieminės padangos mažina šoninio slydimo tikimybę
  • Suteikia pasitikėjimo nepatyrusiems vairuotojams, nes leidžia stabiliau jaustis kelyje, kai kelias būna apledėjęs arba padengtas suplūktu sniegu

Pagrindiniai dygliuotų padangų trūkumai

  • Daug triukšmingesnės už paprastas žiemines padangas, ypač ant asfalto dangos arba grindinio
  • Gadina kelio dangos paviršių
  • Kelia pavojų kelyje, nes yra tikimybė, kad kuris nors dyglys gali iškristi ir iš inercijos trenktis į kokio kito kelių eismo dalyvio automobilio stiklą
  • Nesuteikia jokių privalumų ant šviežio sniego, bet pailgina greitėjimo laiką ir stabdymo kelią
  • Žymiai ilgesnis stabdymo kelias važiuojant šlapiu asfaltu

Dygliuotų žieminių padangų naudojimą reglamentuojantys įstatymai

Kadangi dygliuotos žieminės padangos yra specifinis produktas, joms galioja ir tam tikros taisyklės, kurių būtina laikytis.

  • Dygliuotų žieminių padangų naudojimas yra draudžiamas daugelyje Europos Sąjungos valstybių. Į tai būtina atsižvelgti, jei žiemą planuojate keliauti.
  • Lietuvoje dygliuotas žiemines padangas yra draudžiama naudoti vasarą, jas galima naudoti tik nuo spalio 1 d. iki gegužės 1 d. Kitu metu reikia naudoti vasarines arba universalaus profilio padangas.
  • Jeigu pasirinktos dygliuotos padangos, jos turi būti uždėtos ant visų keturių automobilio ratų. Negalima tam pačiam automobiliui vienu metu naudoti dygliuotas ir nedygliuotas padangas.

Ar dygliuotos žieminės padangos turi kokių esminių privalumų Lietuvos klimato sąlygomis?

Dygliuotų padangų nauda labiausiai priklauso nuo to, kokias keliais žiemą važiuojama ir kaip tie keliai prižiūrimi. Tačiau bet kuriuo atveju dauguma Lietuvos vairuotojų neturi poreikio naudoti dygliuotas padangas.

Žieminių padangų technologijos sparčiai vystosi, štai ir premium klasės žieminės padangos stabilumu ir patikimumu net ant ledo jau niekuo neatsilieka nuo dygliuotų padangų.

Toliau skaityti „Ką reikia žinoti apie dygliuotas žiemines padangas, ir ar jos tinka Lietuvos orams?”

Kaip skalbti skirtingas skalbinių kategorijas

Baltos mašinos skalbimuiKartais tokiems skalbimo mašinų meistrams http://skalbimo-masinu-remontas.vilniuje.eu tenka ne tik taisyti skalbimo mašinas, bet ir kone pravesti paskaitas apie tai, kaip reikia teisingai skalbti. Mat pasitaiko, kad žmonės kaltina skalbimo mašiną dėl sugadintų skalbinių, o iš tiesų tiesiog patys nežino tiksliai, kaip tvarkytis su pačiu skalbimu. Tad štai keletas patarimų, kaip teisingai skalbti įvairius skirtingus skalbinius.

Patalynę

Visų pirma skalbykliu remontas visai nereikalingas, jeigu jums tiesiog neišsiskalbia patalynė. Problema čia yra kitokia ir kitur. Jūs tiesiog nežinote, kaip reikia atlikti tam tikrus dalykus. Tarime, skalbti patalynę. Patalynė, kuri yra kokybiška, turėtų būti atspari aukštai temperatūrai. Tad ją reikėtų ir skalbti didelėje temperatūroje ir didelėmis apsukomis, taip pat ir džiovinti. Tik tada tinkamai viskas išsiskalbs. Dar svarbu, kad patalynė būtų skalbiama kaitroje, nes tik tuomet galėsite didžiuotis ir pasakyti, kad prie veido glaudžiate visiškai sterilius patalus, kuriuose tikrai sunaikintos visos bakterijos.

Rankšluosčius ir mazgotes

Toliau skaityti „Kaip skalbti skirtingas skalbinių kategorijas”