Interviu su vilkiko vairuotoju

Krovinių pervežimaiKažkam daliniai kroviniai atrodytų tik prekės, kurias mes matome parduotuvėse ar kartais sandėliuose, o kažkam tai – visa gyvenimo atsakomybė. Vilkiko vairuotojai – tie žmonės, kurie praleidžia įdomiausią laiką su daliniais kroviniais. Mat jie būna kelyje. Jie tiesiog važiuoja su vilkikais ir veža daliius krovinius. Koks tai darbas? Kas sunkiau – vairuoti greitai, ar vežti krovinius tikrai atsargiai? Lietuviai jau seniai pažįsta vilkiko vairuotojų dalią, kadangi vos tik prasidėjo Nepriklausomybė, lietuviai ėmė tiesiog plūsti į Vokietiją ir Olandiją. Tačiau jų kroviniai būdavo didesni negu dabartiniai daliniai kroviniai. Tais laikais buvo itin vertingas automobilių vežiojimas vilkiku. Tačiau vėliau rinka šiek tiek pasikeitė ir atsirado mažiau vairuojančių, vežančių automobilius. Dabar dažniausiai matome tuos, kurie keliauja su daliniais kroviniais. Vilkiko vairuotojas Bronius, paklaustas, kaip jam patinka jo darbas, atsako:

Toliau skaityti „Interviu su vilkiko vairuotoju”

Namo dokumentacija

TermovizijaStatant naują pastatą, namą, vien tik fizinio darbo nepakaks. Nauji statiniai pareikalauja daug nervų ir kantrybės, nes tenka sutvarkyti labai daug popierių, atliekami termoviziniai tyrimai, įvairūs kitokie, ir tai sudaro nemažą namo dokumentaciją. Tai ir energetinio naudingumo sertifikatas, ir įvairūs akustiniai tyrimai, ir projektai.

Energinio naudingumo sertifikavimas

Šis procesas gali priversti pakoreguoti savo namus vien dėl to, kad paaiškės, jog sienos kiauros, apšiltinimas nekokybiškas, kažkas negerai. Jei termoviziniai ir sandarumo tyrimai parodys, kad namas labai praleidžia šilumą, neatitinka nustatytos naudingumo klasės – teks atsisveikinti su svajone greitai viską susitvarkyti ir taisyti namą tol, kol jis praeis reikalavimus.

Sklypo planas

Visų pirma, turi būti išsiaiškinta, ar pačiame sklype galima statyti namą. Tiksliau, kokios paskirties yra sklypas. Kadangi jie būna skirtingi. Jeigu, pavyzdžiui, sklypas yra skirtas žemės dirbimui arba tai yra miškas, tuomet ten namo nepasistatysi. Sklypas turi būti gyvenamosios paskirties, jis neturi priklausyti kokiam Nacionaliniam parkui ar draustiniui. Ten turi būti numatyta, kiek bus pastatų, kur jie stovės, kokio dydžio jei bus, kokią kiemo dalį jie užims. Negali namas būti didesnis negu pats kiemas.

Vietos architekto patvirtinimas

Toliau skaityti „Namo dokumentacija”

Apsauga seniau ir dabar

Sunku įsivaizduoti, kad vos prieš 25 metus Lietuvoje siautėjo toks reketas, kad žmonės visada jausdavosi nesaugūs, jeigu tik turėdavo nors kiek daugiau pinigų. Apsaugos paslaugos, tokios kaip dabar, turbūt neegzistavo. Apie jas plačiau skaitykite čia. Kaip veikė tuometinis saugumas, kokios buvo rizikos ir kas pasirūpindavo žmonėmis? Ir kaip apsaugos paslaugos atrodo šiais laikais?

90 – ieji buvo reketo laikai

ApsaugaDabar jau į romanus ir kūrybą patenkančios situacijos apie 90 – ųjų reketą tampa savotiška egzotiška. O tais laikais tai buvo reali grėsmė. Mašinas tvarkydavęs Stasys sako, kad visada teko drebėti ir slėptis „Nieko per daug neturėjome, norėjome tik kaip ir visi jauni žmonės išsilaikyti savo namus, turėti mašiną, dar vieną kitą pramogą ar kelionę sau leisti. Bet jeigu jau turi kiek daugiau negu tik maistui, jeigu stengiesi ir sąžiningai dirbti, bet nemoki reketui „duoklės“ – viskas, tau tenka tiesiog visą laiką drebėti. Man taip būdavo. Dirbdavau su mašinomis, parvarytomis iš Olandijos, aš jas taisydavau. Matydavau, kaip vakarais pralekia geresnė mašina, pristabdo prie mūsų namų, nužiūrinėja. Vis gulėdavau, laukdavau naktimis, kada čia jau tas pavojus bus. Pas kitus kaimynus, kurie ir išoriškai ražų namą turėjau, atvažiuodavo su buožėm ir grasindavo. Dar kiti neištvėrė ir išsiuntė bent jau šeimas į užsienį. Mes gyvenome kaip čigonai – iš išorės namas prastai atrodė, bet viduje buvo įrengtas visai neblogai. Tai turbūt mus ir gelbėjo. Bet apskritai – buvo sunkūs laikai. Neįsivaizduojamos tada buvo jokios saugos tarnybos, ir policija negalėjo padėti, nes ji turėjo įtemptus santykius su tomis gaujomis“, – prisimena vyras.

Dabar saugos tarnybos

Toliau skaityti „Apsauga seniau ir dabar”

Suvenyrai mažoms progoms

KomeksimasKartais prireikia padovanoti kam nors nedidelę dovaną, panašią į suvenyrą, ir tenka sukti galvą, kur tokį daiktą gauti. Nedidelių ir nebrangių suvenyrų galima paieškoti parduotuvėje https://www.b-a.eu/. Čia rasite ir mažų siurprizų kolegoms, draugams, šeimos nariams, simbolinių švenčių metu tinančių dovanoti smulkmenų.

Skėčiai

Gyvenantiems Lietuvoje žmonėms padovanoti skėtį – labai praktiškas ir gražus pasirinkimas. Žinoma, skėtis skėčiui nelygu. Vienas gali būti paprastas, praktiškas „tėčio skėtis“ – juodas ir su metaline rankena. Kitas bus labai kūrybingai sukurtas, spalvotas, su taškeliais, paveikslėliais ar net kokio gyvūno imitacija. Galite pasirinkti, kokį skėtį kam dovanoti. Žaismingai draugei tiks spalvotas, kūrybingas skėtis, o verslo partneriui – galbūt solidesnis. Tiesa, ar žinojote, kad statistika rodo, jog moterys, kurios su savimi nešiojasi ilgą skėtį, yra rečiau užpuolamos gatvėje. Taip yra dėl to, kad potencialaus užpuoliko akyse ilgas skėtis yra panašus į daiktą, kurį galima panaudoti savigynai. Ir tiesa sakant, tą tikrai galima padaryti.

Retro stovas mobiliajam telefonui

Ši vos šiek tiek daugiau nei 20 eurų kainuojanti dovana – itin žaismingas ir stilingas pasirinkimas. Stovas pagamintas taip, kad primena senovinį klasikinį, laidinį telefoną. Į jį pasidėjus tikrąjį mobilųjį telefoną, galima tiesiog jį ten laikyti, kartais pakrauti. Nežinote, ką padovanoti išrankiai draugei, dirbančiai reklamos agentūroje? Padovanokite tokį mobiliojo telefono laikiklį – bus kažkas neįprasto, įdomaus ir skoningo. Beje, jeigu norite eiti dar toliau – padovanokite ir retro ragelį mobiliajam telefonui. Tai išties yra tiesiog garsiakalbis – kolonėlė, kartu su mikrofonu. Taigi, šis daiktas funkcionuos kaip laisvų rankų įranga ir bus netgi praktiškas. Jis prijungiamas prie mobilaus telefono.

Seifas – knyga

Toliau skaityti „Suvenyrai mažoms progoms”

Kaip išsirinkti baldus virtuvei

BaldaiVirtuvės remontas – daugelį maloniai jaudinantis etapas, reiškiantis tikrą atsinaujinimą namuose. Ar namie būname ilgai, ar trumpai, bet į virtuvę užeiname kaskart grįžę namo. Ir ten patiriame šį tą malonaus – kažką valgomo paimame, kažko užkandame, kažką pagaminame, todėl žinoti, kaip išsirinkti baldus virtuvei, tikrai verta. Ar tai būtų tik kelių senų baldų pakeitimas naujais, ar visiškas virtuvės atnaujinimas. Gal reikės tik šaldytuvo, o gal ir spintos stumdomomis durimis Kaune sudomins. Virtuvė turi būti pilnai ir jaukiai įrengta, tik pirma reikia iš tos virtuvės pašalinti tai, kas nereikalinga iš anksčiau.

Išneškite viską, ko nereikia

Gana dažnai mes mėgstame kaupti daiktus, kurių mums visiškai nereikia. Na kam gi jums tiek daug nereikalingų kavos aparatų, kurių nė karto taip ir nenaudojote? O kam ta atskira sulankstoma atsarginė kėdė, kurios irgi niekada neprireikė? Kam tiek daug mazgočių, ir ką reikėtų veikti su tuo lėkščių pertekliumi, kurio niekada nenaudojate, nes senosios lėkštės jums negražios, verčiau vis nusiperkate naujų ir iš jų valgote? Pamirškite tą įprotį kaupti senus daiktus, nereikalingus dalykus, ir atsikratykite visko, ko nereikia. Netempkite į virtuvę senų, niekam malonumo neteikiančių dalykų, o ir naudos neduodančių, užleiskite vietą naujiems. Gal kažką iš senų atiduosite, gal parduosite.

Pakeiskite neveikiančius daiktus

Toliau skaityti „Kaip išsirinkti baldus virtuvei”